Lokale forhold i Thailand

LOKALE FORHOLD

BØRNEFAMILIER
Det er overraskende nemt at rejse med børn i Thailand. Infrastrukturen er veludviklet, så det er generelt trygt at rejse rundt med børn. og thaierne elsker børn. Et problem kan være, at mange hotelværelser ikke er store nok til fx at huse en familie på fire. Spørg på det lokale rejsebureau inden afrejsen, hvis turen er over en kortere periode, eller kontakt hotellerne direkte. DRIKKEPENGE På større hoteller og restauranter tillægges drikkepenge og evt. moms (VAT) regningen, mens stort set alle andre transaktioner gennemføres uden specifik forventning om at modtage drikkepenge. Visse undtagelser er typisk turistguider og ansatte på finere hoteller, der lever af grundløn og udsigt til drikkepenge. Hvad enten det er afrydderen på en natklub, taxachaufføren eller vaskekonen på det lille gæstehus, så falder 10 % ekstra altid i god jord.DRIKKEVAND
Rent drikkevand findes ikke i hanerne, om-end det foreløbigt ikke har taget livet af forfatteren at børste tænder i samme. Køb drikkevand på flaske, og hvis man skal være på den sikre side, bør man undgå isterninger i flager. Mange isterninger er dog lavet på fa-brik og vil næppe volde problemer. De gen-kendes på at være hule i midten.

ELEKTRICITET
Bortset fra, at mange elektriske installationer hænger noget løst, og at mange stik er tre-benede, så kan man forvente, at 220 V løber i ledningerne. Billige omskiftere kan købes mange steder lokalt. Vær forsigtig med bl.a. varmtvandsbrusere (især på mere primitive
hoteller og gæstehuse), der kan være en faretruende kombination af vand og elektricitet.

ETIKETTE
Vil man undgå, at det velkendte thailandske smil bliver til vrede, bør man undgå kritik af kongehuset. I nær samme ophøjede kategori som kongehuset er Buddhafigurer og de religiøse repræsentanter for buddhismen: munkene. I teorien er det forbudt for munke at have nær kontakt med kvinder, så som kvinde bør man være opmærksom på ikke at sætte sig ved siden af en munk. Man bør vænne sig til at tage skoene af, ikke bare ved tempelbesøg også ved private besøg er det uskik at beholde skoene på. Fødderne anses som det laveste punkt på kroppen i overført værdimæssig betydning, og tilsvarende er hovedet det helligste. Undgå derfor at klappe en thai på hovedet – der ses gennem fingre med børn.

Tilsvarende er det ualmindelig dårlig skik at pege med sine fødder, fx mod en Buddhastatue, hvorfor man altid bør sidde med fødderne vendt væk i templer såvel som ved sociale besøg. Thaierne giver normalt ikke hånd, de hil-ser med et wai: samlede håndflader og et buk. En thai kan udføre den tilsyneladende simple gestus på flere måder, afhængig af status mellem dem, der mødes. Som besøgende kommer man langt bare med foldede hænder lige under hagen. Blandt forretningsforbindelser er det ikke ualmindeligt, at den første ss hilsen er et håndtryk. I så fald benyttes højre hånd. Venstre hånd benyttes på toilettet.

Følelser er noget, man holder for sig selv, også selvom man er kisteglade for hinanden måske endda på bryllupsrejse eller nyforelskede. Vrede er heller ikke noget, man skilter med. Man vil for alt i verden undgå at tabe ansigt. Med andre ord forsøger thaierne ofte at undgå en potentiel konflikt, hvilket kan være meget frustrerende i sig selv. Det er et velkendt fænomen i hele Asien, at man ikke viser sine følelser offentligt. At bevare roen er, hvad den gode thailandske buddhist stræber efter hele livet. Som gæst gør man sig selv en stor tjeneste ved at lære udtrykket mai pen rai, “det går nok”. Mai pen rai er den diplomatiske sejr, der løser stort set alle problemer uden egentlig at løse noget.

FOTOGRAFERING
Thaierne elsker at fotografere. Siam Para-gon i Bangkok har flere gange været verdens mest instagrammede sted. Alligevel er det en god at spørge om lov, hvis man gerne vil have portrætter af lokale med hjem. “Tham ruup dai mai” kan være forløsende ord. Ellers prøv med tegn og grimasser. Vær desuden opmærksom på, at sensitive fotomotiver kan være Buddhafigurer i templerne, militære områder og bjergfolkene.

HANDIKAPPEDE
Thailand er ikke umiddelbart et svært land at rejse i som handikappet, bl.a. fordi man sjældent har problemer med at finde folk, som vil hjælpe en. Der er dog ingen tradition for at lave deciderede handikapfaciliteter, og fx findes kørestole ikke mange steder. Bangkok er desværre ikke nogen nem by at begive sig rundt i som handikappet.

HOMOSEKSUELLE
Thailand er generelt meget imødekommende over for homoseksuelle. Mange steder i turist-områderne findes hoteller og mødesteder specielt henvendt til homoseksuelle — især bøsser. Årlige parader i fx Bangkok, Pattaya og på Phuket er afgjort med til at understrege landets forholdsvis tolerante indstilling, men lokale vedkender sig sjældent et personligt kendskab til homoseksuelle i offentligheden.

INTERNET
Kan man ikke finde en internetcafe eller et hotel med en opkobling, befinder man sig ikke i Thailand. Selv i små flækker og på afsides øer findes forbindelser, som dog kan være dræbende langsomme og minde en om, at man er på ferie langt hjemmefra.

KVINDER
Det er generelt sikkert at færdes i Thailand for kvindelige rejsende — også alene. Men kvinder bør være ekstra opmærksomme på de største turistdestinationer, hvor overfald og voldtægt forekommer, men heldigvis hører til sjældenhederne. De største problemer for kvindelige rejsende kan være, at de ikke kan henvende sig direkte til munke, at hygiejnebind ikke altid ligner dem derhjemme (og tamponer stort set ikke findes), samt at mange thaier typisk vil henvende sig til manden først.

MEDIER
Den mest populære thaisprogede avis, Thai Rath, er exceptionelt sensationshungrende. Blod, lemlæstelser og ødelæggelse præger forsiden, og det bliver sjældent meget bedre på de resterende 15 sider. På sin vis giver det turisten et meget konkret billede af en del af det Thailand, man typisk ikke ser noget til under sit ophold. De fleste turister holder sig dog til de engelsksprogede aviser Bangkok Post og The Nation. Forståeligt nok.

Aviserne er blandt de bedste i Sydøstasien og kan købes alle ugens dage på de fleste turistdestinationer og i større byer. Begge engelsksprogede aviser samt en række ugentlige og månedlige publikationer har fortegnelser over “denne uges begivenheder”. Storbymagasiner som Bangkok 101 og BK Magazine er uovertrufne.

MÆND
For de fleste mænd er Thailand et venligt og imødekommende rejseland. Enlige mænd, der rejser rundt, bliver ofte mødt med undren fra lokale, da enlige thailandske mænd på farten ofte er ensbetydende med besøg hos en prostitueret.

NARKOTIKA
Narkotika findes så afgjort i Thailand, og man bliver straffet for at være i besiddelse heraf. I værste tilfælde livstid – eller en dødsdom. Og selvom rusmidler tilbydes næsten offentligt entligt på fx Ko Pha Ngan, bliver de ikke mere lovlige af den grund.

NATTELIV
Thaierne er der kan foregå i ydmyge rammer ved den lokale, rullende restaurant eller på en bar med høj musik. Unge thaier går gerne på lokale diskoteker, hvor det er umuligt at føre en samtale, men sjovt at være med. I turistområderne findes mange smarte barer og diskoteker, som i kraft af prissætning især henvender sig til turister. Mange steder optræder kopibands med udgaver fra den vestlige musiks bagkatalog. Karaokebarer er elsket af thaierne, der let imponeres over vores evne til at mestre en klassisk, engelsksproget sang. Internationale koncerter er sjældne og typisk begrænset til Bangkok.

Se evt. E thai-ticketmajor.com, der jævnligt opdateres med såvel koncerter som clubbing-aktiviteter. På de store hoteller findes ofte jazz- og easy tistening-bands, der er gode ledsagere til cocktails. Prostitutionsmiljøet er en markant del af nattelivet i turistområderne, men det er som regel fysisk adskilt fra andre underholdnings-steder. Vær opmærksom på, at den officielle lukketid for beværtninger er kl. 01 – ikke at det altid overholdes.

PERSONLIG HYGIEJNE
Thaierne er meget optaget af personlig hygiejne. Det forventes faktisk lidt, at man som gæst i Thailand bærer rent tøj og ser nogenlunde velsoigneret ud. Ikke mindst fordi standardopfattelsen af en vesterlænding er, at det da ikke kan være pga. manglende penge, at man er usoigneret.

POST
Postsystemet i Thailand fungerer virkelig godt. I alle byer findes posthuse, praisanee, og mange hoteller kan desuden være behjælpelige med at sende postkort og breve. Større posthuse hjælper med indpakningen, og et par kilo med souvenirs koster sjældent mere end ca. 100 kr. at sende hjem.
Der sælges ikke mange frimærker uden for Østkontorerne og større hoteller.

PRISNIVEAU
Det er stadig billigt at rejse rundt i Thailand Endda meget billigt. Mange steder kan man. klare sig for 500 kr. om dagen, i Nord- og Nordøstthailand for det halve. I syd er alting dyrere, og shopping er – ikke overraskende dyrest i turistområderne, men til gengæld er udvalget også tilpasset vestlige størrelser. En familieferie for to voksne og to børn kan kla-res for ca. 1000 kr. om dagen, men så rejser man ikke videre hver eller hver anden dag.

PROSTITUTION
Thailand er berygtet for sit prostitutionsmiljø, der er mere åbenlyst i turistområderne; deraf udtrykket sexturisme. Og sexturismen lever, men den udgør faktisk kun en brøkdel af Thailands prostitutionsmiljø. Op mod 95 % af alle transaktioner hos thailandske prostituerede udføres nemlig med en lokal thailandsk mand som kunde. Tusindvis af karaokebarer er ofte fordækte bordeller. Mere end en kvart million thaier er prostituerede, de fleste er unge piger fra landet, nogle er mindreårige. Prostitution er ulovligt efter thailandsk lov (af 1960). Senest har man i 1996 lovgivet for at stramme op overfor den voksende børneprostitution. 18 år er myndighedsalderen nu. Og sex med mindre-årige under 13 tildeles livstidsfængsel.Men prostitution er en velintegreret, ja næsten accepteret del af den thailandske samfundsorden. I turistmiljøerne i fx Bangkok, Pattaya og på Phuket er den tydelig for enhver, og derfor let at undgå. Men i thailandske provinsbyer lever prostitutionsmiljøet i skjul for turisterne, og her forekommer meget af Thailands hiv-smitte.

PÅKLÆDNING
Thailands teenagere klæder sig i stigende grad efter, hvad den vestlige mode dikterer. Men bare maver og meget lavtaljede bukser er ikke almindeligt. Unge og ældre går generelt konservativt klædt, dvs. i skjorte og bukser/kjole. I templerne er det helt afgø-rende, at skuldre og knæ er dækkede. Ellers kan man gå i det tøj, man finder behageligt — men genovervej korte kjoler, hotpants og nedringede bluser i bagagen. En thai vil aldrig bade topløs, og badebukser eller små, tætsiddende shorts hører ikke til i byen. Husk på, at seksualitet ikke er noget man udstiller offentligt i Thailand.

RYGNING
Det er forbudt at ryge i forretninger og på re-stauranter med aircondition. Forbuddet gælder desuden på alle offentlige institutioner samt på hospitaler og klinikker.

SENIORER
Ældre er pr. automatik højt respekterede, alene pga. deres alder. Mange ældre europæere søger til Thailand for at bosætte sig, delvist eller permanent, og især turistdestinationerne er udviklet med moderne faciliteter, der gør det trygt og komfortabelt for alle aldre at færdes.

SHOPPING
Thailand er shoppingparadis. Klassiske håndværk, silkeproduktion, bomuldstekstiler i etniske mønstre, træskærerarbejder og møbler er gode køb i Thailand. Antikviteter, smykker og juveler er ligeledes gode køb for kendere. Billigere og nemmere er thailandsk interiørdesign Oog brugskunst med potentiale, som findes i rigt mål på fx Weekendmarkedet. Bang-kok og Chiang Mai bugner faktisk af butikker, værksteder og markeder, hvoraf et lille udpluk z er samlet under disse områder i denne bog. Også sportstøj og bøger er gode indkøb, især i stormagasinerne i Bangkok, Chiang Mai a- og på Phuket.

Kopivarerne er et selvstændigt og i dag velkendt kapitel: T-shirts, bukser, tasker, dvdfilm, cd’er, computerspil osv. Ellers kan man få kopieret næste sæsons mode hos en skrædder. De findes i næsten alle turistområder og kan sy et sæt tøj på 24 timer. Resultatet bliver bedre, hvis man har flere dage til rådighed. I stormagasiner er priserne fastsat på forhånd, som man kender det fra Danmark. På gadeplan pruttes om prisen. Forsøg med en fjerdedel af startprisen og forvent at skulle betale ca. det halve. I sidste ende er det ene-ste gode råd, at hvis man synes, prisen er rimelig, så er den rimelig. Vær særligt opmærksom på Buddhafigurer og andre religiøse genstande. Også varer fremstillet af truede dyrearter (fx ud-stoppede dyr, tasker og sko) samt koraller, muslingeskaller og lign. er problematiske. De sælges dog alligevel mange steder.

SIKKERHED
Thailand er generelt et sikkert land at færdes i som turist. Uprovokeret vold sker sjældent, og når det sker, er det på de største turiststeder. Men provokerer man, så vil man også opleve at mange thaier har masser af temperament. Og deres størrelse til trods er de yderst effektive i deres modsvar til folk, som har generet eller forulempet dem. Våben bliver brugt, hvis det skønnes nødvendigt, også af politiet. Tyveri kan være et problem i Bangkok og fra bungalower på øerne. Det er som regel kun pengene, der stjæles, og det foregår altid i det skjulte. Pas ekstra meget på værdier i tætpakkede busser og tog, og lad være med at lade penge ligge frit fremme på hotelværelset eller i bungalowen.

Benyt hotellets sikkerhedsboks, og få gerne en kvittering eller separat nøgle. Vær opmærksom på, at det ved lov er for-budt at smide affald på gaden — ikke at det tilsyneladende håndhæves.

TELEFONI
Det er dyrt at ringe hjem fra Thailand, men lokale SIM-kort sælges i alle internationale lufthavne. Det koster ca. 100 kr. inkl. taletid. Så afregnes opkaldene efter en særlig lokal takst, fx et par kr. i min. til Danmark, og man kan nemt modtage opkald under rejsen. Ta-letidskort kan købes i alle 7-Eleven-butikker mv. Mest brugervenligt er AIS, eller one-2-call, som har god engelsksproget opkaldsservice. Meu theu er mobiltelefon, og thorasap blot telefon. Se evt. E- thaiguide.dk/tips/te-leogit/billigtelefon.
TOILETTER Det typiske thailandske toilet afviger en smule fra det, vi er vant til. Der er så at sige ikke noget toiletsæde, så mange thaier sidder på hug. Toiletpapir benyttes normalt ikke, men findes på toiletter på stort set alle hoteller. Det kan derfor være praktisk at rejse med toiletpapir og evt. nogle vådservietter. På mange toiletter findes en spand med vand, der benyttes til udskylning. Offentlige toiletter findes kun sjældent, så søg mod en restaurant, hvis trangen melder sig.

UNDERHOLDNING
Der er brede rammer for, hvad underholdning i Thailand kan indeholde. En kamp mellem to biller kan samle masser af tilskuere.

der hepper løs på miniaturekæmperne; en kabaret med transvestitter er populær i turistmiljøerne, og en biograftur er en udflugt for hele familien i Thailand. Teater findes kun i større byer, og det meste foregår på thai. Traditionel dans og klassisk musik tilbydes på mange større hoteller og restauranter i turistområderne. Som udøvende kunst er det stort set kun ved tempelfester og private arrangementer, at thailandsk dans, ram thai, opvises. Men især i Bangkok og Chiang Mai er der fine muligheder for at stifte bekendtskab med de udsmykkede dansere og det ledsagende orkester.

UNGE
Langt de fleste unge kommer til Thailand som rygsækturister, og de finder typisk sammen i de miljøer, som opstår omkring gæste-husene. Og de rygsæksrejsende elsker Thailand, blandt andet fordi det er trygt. Alligevel er det ofte unge, der kører galt på en lejet motorcykel eller fristes over evne. Sund for-nuft og ditto skepsis er som regel nok til at undgå ulykker og uheld.

ÅBNINGSTIDER
Posthusenes åbningstider kan variere, men er typisk ma.-fr. 8.30-16.30 og lø. 8-12. Banker har åbent ma.-fr. 9.30-15.30. Vekselkontorer findes i turistområderne og har typisk åbent 9-20. Offentlige kontorer og lign. holder åbent ma.-fr. 8.30-15.30, visse steder, desuden til midt på dagen lørdag. Supermarkeder, indkøbscentre og biografer lukker sjældent før kl. 21, og i større byer holdes åbent til kl. 22 alle ugens dage. Restauranter åbner som regel kl. 11, og mange lukker igen godt 12 timer senere, men der skiltes kun sjældent med det i re-stauranten. Barer og nattelivet i øvrigt lukker kl. 01, hvis de følger loven, der i disse år håndhæves kraftigt af myndighederne. I de større turistområder er det dog som regel muligt at finde steder, der holder åbent længere. Man må spørge sig frem.

SPISESTEDER
Det kan ikke betale sig at lade være med at spise på restaurant. Mad er Thailands billigste tilbud til turisterne. Hygiejnestandarden er generelt høj, og der tilberedes kun få dårlige måltider. Det sker oftest på mindre hotelrestauranter, der skilter med et internationalt menukort. Et godt råd er derfor, at hvis menuen når lovlig vidt omkring i alverdens køkkener, og restauranten ikke er hjemmehørende på et hotel med 4 eller flere stjerner, bør man holde sig til thairetterne.Gadekøkkenerne er billigst, og helt på højde med a/c restauranterne, både hvad angår kvalitet og hygiejne. Og på gaden er atmosfæren særlig thailandsk, når nabobordet griner af et chilichokeret ansigt, der går i ét med møblementet. Husk at børn generelt er meget velkomne på restauranter i Thailand. På lokale restauranter findes dog sjældent børnemenuer. Thailandske børn spiser det meste, men de bliver jo også født ind i en verden af madglade mennesker.