Krabi – Thailand

De fleste mennesker på denne jord har formentlig en drøm om at besøge en rigtig “bounty” beach, nøjagtig som man ser i fjernsynsreklamerne, dette finder du i Krabi provinsen i Thailand.

Krabi er måske nok et af verdens smukkeste steder i verden, og især i Thailand. Krabi ligger sydøst i Thailand. De høje limstensbjerge som rejser sig højt op over havets overflade, kan få enhver rejselysten person til at falde i stime over dette smukke landskab, som vor moderjord har skabt.

I Krabi er strandene ikke andet end perfekte, og i selve baghaven, vil du kunne opleve jungle, templer, byliv og meget andet gøjl. Der var engang hvor Krabi var det rolige feriested sammenlignet med Phuket. (Phuket er i øvrigt Thailands største Ø.) Men i nutiden, er masseturisterne også nået til Krabiś smukke øˋer og flotte strande. Krabi ligger på fastlandet i provinsen af samme navn, ca. 70 km øst for Phuket. Er du turist bor man faktisk ikke i Krabi By, men ved strandene ca. 20 km sydvest for byen. Her har man et perfekt udgangspunkt for at opleve nogle af Thailands bedste strande med alle bekvemmeligheder inden for rækkevidde.I selve Krabi provinsen, ligger smukke Ao Nang og dens skærgård tiltrækker både soldyrkere, klatrere og snorkelentusiaster. Med Spies flyver du direkte hertil, og bor på et af vores skønne hoteller.

Selve Ao Nang-stranden er det, man kalder for en “eftermiddagsstrand”, den er ikke så bred og har koralsand mixet med lidt bittesmå muslingeskaller. Dog kan du i området finde nogle af Thailands absolut smukkeste og skønneste hvide sandstrande, heriblandt den meget berømte “Railay Beach” og så de små paradisøer Koh Poda og Chicken Island.

Til disse og nogle af de andre nærliggende små øer i området, sejler du med båd (Kunne være en speedbåd) men ligger øerne tæt på, kan det blot være en longtailboat, som du hopper på fra Ao Nang Beach. Ønsker du hermed også at dykke og snorkle ved et af de mange store og små rev i farvandene ud for Ao Nang, findes der en række organiserede ture som du kan tage på.

Har du bestilt hotel i selve ao nang, kan transfer også nemt tilgåes
Med transfer kommer du nemt og sikkert til dit hotel i Ao Nang. Transfer mellem lufthavnen og hotel indgår som udgangspunkt ikke, men dette kan selvfølgelig tilkøbes sammen med din rejse. Selve køretiden fra Phuket Lufthavn til dit hotel er ca. 2 timer og 30 minutter (160 km). Lander du i Krabi Lufthavn, er køretiden ca. 30 minutter (25 km), afhængigt af trafik og antal gange din bus skal stoppe ved andre hoteller. Transfer-bussens helt præcise rute afhænger dog tit af de lokale køreforhold og dette afgøres altid på stedet.  Alt dette, vil du blive underrettet omkring, ved din ankommelse.

Har du bestilt din pakkerejse med et rutefly, kan du i langt de fleste tilfælde bestille hoteltransfer  – dette foregår som regel i taxi eller i en af de såkaldte minibusser. Du vil finde alt den information omkring bestilt transfer selve rejsebeviset. Prisen for hoteltransfer kan selvfølgelig varierer afhængig af netop transportmiddelet og afstanden til dit hotel. Så den helt præcise pris får du ved bestillingen af rejsen, samt din transfer.

Krabi Lufthavn
I Krabi Lufthavn findes en café og en mindre taxfreebutik, efter at du har passeret pas- og sikkerhedskontrollen.

Strande
Smal strand med sand blandet med små skaller. Lange strande med finkornet sand i området. Stor forskel mellem høj- og lavvande. I sommerhalvåret kan der være perioder med understrømme og høje bølger, og der kan derfor blive udstedt badeforbud. Strande og øer i området, som tilhører den maritime nationalpark. I nationalparken er der ingen vandaktiviteter eller liggestole. De thailandske myndigheder har fjernet liggestolsudlejning, caféer og alle andre former for kommerciel virksomhed fra strandene.

Aktiviteter
Snorkling, dykning, bjergbestigning og tennis.

Mad og drikke
Enkelte restauranter i området

Nedenstående priser er vejledende:

Priser i butik:
Coca Cola 33 cl 15 THB
Vand 1½ liter 15 THB
Øl på flaske 50 cl 45 THB
Vin 75 cl 550 THB

Priser på restaurant:
Coca Cola 33 cl 50 THB
Vand 1½ liter 60 THB
Øl på flaske 50 cl fra 125 THB
Vin 75 cl fra 950 THB

Frokost: En let frokost som Pad Thai eller stegte ris inkl. drikkevarer fra 160 THB
Middag: På en lokal Thai restaurant koster en varm ret fra 100 THB – på en international restaurant fra 220 THB

Det er normalt at give 10% i drikkepenge.

Natteliv
Adskillige barer og pubber.

Shopping
I Ao Nang centrum er der masser af små butikker og boder, der sælger tøj, smykker og souvenirs. Her er også mange dygtige skræddere og optikere med rigtig gode priser. To gange om ugen er der et meget populært eftermiddagsmarked i Ao Nang.

Transport
Longtail-både til andre strande og øer. Taxi og minibus til Krabi by ca. 20 km.
Valuta og kreditkort
Thailandske baht (THB). På rejsemålet accepteres Eurocard, MasterCard og VISA.

Pas, visum og dansk fremmedpas
Du skal altid medbringe dit pas på rejsen, uanset om du rejser inden for eller uden for EU. Inden afrejse er det vigtigt, at du selv tjekker, hvilke regler der gælder for netop dit rejsemål. Nogle lande kræver, at dit pas er gyldigt i op til 6 måneder efter hjemrejsen. Der kan også være særlige visumregler afhængigt af rejsemål, rejsens længde, eller hvis du ikke har dansk pas. Du finder information på Udenrigsministeriets hjemmeside. Vi anbefaler, at du kontakter det pågældende lands ambassade/konsulat direkte, hvis du har spørgsmål til reglerne. Vær opmærksom på, at du nægtes indrejse, hvis reglerne for passets gyldighed, dansk fremmedpas eller visum ikke overholdes.

Vaccinationer
Husk, at du selv har ansvaret for at kontrollere, om vaccinationer anbefales eller er obligatoriske. Kontakt egen læge eller læs mere på Udlandsvaccinationen og Danske Lægers Vaccinations Service.

El
220 V.

Klima og vejr
Krabi-området, hvor vores rejsemål Koh Lanta, Ao Nang, Phi Phi Island, Klong Muang, Koh Mook, Koh Ngai og Railay Beach ligger, har tropisk klima med tre årstider, der præges af monsunen. Foråret byder på høje temperaturer og høj luftfugtighed, mens sommer og efterår er regntid. Sent på efteråret og om vinteren er det lidt køligere og mere tørt.

Januar, februar og marts
I disse måneder kommer dagtemperaturen ofte over 30 grader. Havtemperaturen ligger på 26-28 grader, og det regner sjældent. Nordøstlige monsunvinde kan forekomme.

April, maj, juni, juli, august, september og oktober
Om sommeren ligger dagtemperaturen på omkring 30 grader og havtemperaturen på cirka 28 grader. Nedbørsmængden stiger i form af byger, og sydvestlige monsunvinde kan forekomme.

November og december
Sidst på efteråret ligger dagtemperaturen på omkring 30 grader med periodevis køligere vejr. Vandet er cirka 27 grader varmt, og der falder forholdsvis lidt regn.

Krabiområdests største turistby hedder Ao Nang. Hovedvej 4203 fra Krabi By fører direkte ned til den travle badeby, der har alt hvad hjertet begærer af hoteller, restauranter og barer. Pudsigt nok er stranden i Ao Nang ikke den bedste, men det er bare at snuppe en af longtailbådene, der ligger langs stranden for at opleve de skønneste strande med pudderhvidt sand og krystalklart vand. Ao Nangs livsnerve er den ca. 700 meter lange strandvej med tilhørende promenade, det er her turisterne slår sig løs med shopping, god mad og natteliv.

Ao Nangs store popularitet har gjort, at man netop nu er ved at udbygge selve nabostranden Hat Noppharat Thara. Tættest på Ao Nang er den blot en forlængelse af strandvejen, men kører man/Du videre mod vest, bliver det mere stille og roligt, samt meget mere lokalt, blot et lille tip til jer der syntes, at Ao Nang er en smule for proppet med turister. Hat Noppharat Thara har mange barer, restauranter og hoteller hvor du kan slå dig løs, så det er absolut ikke en nødvendighed at tage til selveste ao nang, for at finde byliv, mad, strande mm. En af grundene til at du tager til aonang er hvis du synes udvalget et for småt i Noppharat.På Hat Noppharat Thara, samt Aonang, kan du bestille en bådtur, til den super lækre og kridhvide sandstrand ” Railey ” Denne lille perle, tiltrækker hvert år tusindvis af turister til, som gerne vil opleve at være på en bountystrand, og har man først været der og oplevet dette, så forstår man dem godt. Det er kun muligt at ankomme til Railey med en longtailbåd, eller en speedbåd. Strandene Railey West, Railey East og Than Phra Nam ligger på en tange med kæmpe store limstensbjerge som ligger mod selve fastlandet. Railey West er formentlig Thailands flotteste strand, (i hvertfald een af dem) Det hvide sand krydret med det krystalklare vand, gør øen til en sikker vinder, når du skal vælge en udflugt fra dit hotel du er indkvarteret på. Giv dig selv denne mulighed, du vil ikke fortryde dette. Solnedgangen på stranden er heller ikke mindre end fantastisk.

Railey East har ikke samme klasse, men det er her du bliver sat i land hvid du kommer med båden fra Krabi. Tangen har endnu en strand, den fantastiske Than Phra Nam Beach med klippeformationer og nysgerrige aber. Hele området omkring Railey er et populært sted for rygsækturister, her er ingen biler eller scootere, men tangen er dog udviklet nok til at have adskillige hoteller.

De super flotte øer i  selve Andamansea
Hvis du ikke har fået nok i fastlandets  smukke strande, så ligger der massevis af smukke flotte øer en lille bådtur væk. Både Ao Nang, Hat Noppharat Thara og Railey tilbyder longtailbåde ud til disse skønne øer. Longtailbådene operere som taxier på vand og det er blot at udvælge den eller de øer du kunne tænke dig at se og opleve på nærmeste hold. Du skal blot fortælle den lille thaifyr som sejler båden, hvilken Ø du ønsker at komme på, og han vil tage dig derhen. Er du rigtig heldig, kan du snorkle eller dyrke og opleve flotte fisk og rev på nærmeste hold i 28 grader varmt havvand.  En anden løsning er også at du bestiller din Ø-tur hos et tourselskab på fastlandet, hvor du så besøger flere øer efterfulgt af hinanden. Bemærk dog at dette typisk foregår med andre turister, hvorimod du på den anden måde, lejer en båd med tilknyttet “kaptajn”

2 af de mest besøgte øer er bla. Chicken Island og Koh poda, der begge har  fantastisk smukke strande, disse øer har også fine dykkermuligheder samt snorkling på det lille rev. Skønne Koh Rong kunne være 3 mulighed, samt, ej forglemme de utrolig populære phi phi islands. Disse  Øer ligger desværre for langt væk til at tage turen med en longtailbåd. Har du nogle timer tilovers, så bestil en speedbåd for at opleve disse skønne paradis- og festøer. er Ønsker du mere ro, kan du finde det på de smukke øerKoh Yao Yai og Koh Yao Noi. Begge  øer er rimelig store, så er en smule oversete hvis du spørger mig, men her er du tilgengæld garanteret fred og ro, så du kan få en dejlig ferie, samt opleve Thailand og lokalsamfundet.

Jungle og templer på fastlandet
På selve fastlandet er der selvfølgelig også dejlige udflugtsmuligheder. Kør op til Krabi By for at finde lidt af den lokale stemning og tag så en tur rundt på det utrolig populære marked som ligger langs gaden Thanon Sukhon. Ved lufthavnen finder du grottetemplet Wat Tham Seua (Tigertemplet). Grotten indeholder bla. en masse kranier og dekorationer, er egentlig meget specielt at opleve, men ligger i skønne omgivelser. Man kan få sig en god naturoplevelse ved at forcere den lange trappe op til en stupa og en buddhastatue. Der er en fænomenal udsigt deroppe fra. Ta dig øvrigt i agt for demange aber, som findes her. De er vilde og stjæler gmed glæde dine solbriller, taske, mad mm hvis de kan slippe afsted med det. Normalt er de ikke aggressive, men det er sket at turister er blevet bidt af disse aber, så det er altså vigtigt du har fået stivkrampevaccinen inden afgang mod smilets land, for at undgå du bliver syg ved evt bid.

Mere natur kan man få i Khao Phanom Bencha Nationalpark, der ligger ca. 20 km nord for Krabi By. Her er regnskov, vandfald, grotter med stalakitter og stalamitter, foruden et rigt dyreliv. Her er bl.a. aber og mange fuglearter, og man kan være heldig at se næsehornsfuglen.

Videre nordpå kan man besøge endnu to nationalparker. Først Tharnbok Karannee Nationalpark og dernæst den mere kendte Ao Phang Nga Nationalpark, hvor man kan opleve et af de smukkeste landskaber i Thailand. Fra den tætte mangrove ved kysten til høje slanke limstensbjerge i det smaragdgrønne hav. Phang Nga er hjemsted for flere muslimske fiskerlandsbyer, og det er i dette område James Bond-filmen “Manden med den gyldne pistol” blev filmet.

Man kan køre videre mod vest for at opleve Khao Sok Nationalpark, der er en af verdens ældste regnskove. Parken kan sagtens nås på en dagsudflugt, men tilbring et par dage i dette fantastiske naturparadis. Du kan se gibbonaber, flotte fugle, ildfluer og sejle i båd ned ad floderne. Måske kommer du helt ud til den store kunstige sø, hvor du kan bo på tømmerflåder. Det er en helt anden verden og meget anbefalelsesværdigt.

Det farverige marked i Krabi By

Det populære ferieområde har tørt og solrigt vejr fra slutningen af november til slutningen af marts. Temperaturen i perioden ligger på 30°-32°C. Regntiden starter i april/maj og er en af de vådeste i Thailand. Maj og især september og oktober er månederne med mest regn, 350-400 mm er ikke unormalt.

Også i tørtiden kan der falde en byge, ofte om eftermiddagen. Temperaturen i regntiden ligger på ca. 30° C, i april kan temperaturen komme op på 35° C. I lavsæsonen er alt billigere, og her er der mulighed for at bo 5-stjernet til billige penge. Vær opmærksom på, at nogle hoteller, barer og restauranter lukker ned i regnsæsonen.

Højsæsonen: December til marts

Mellem-sæson: April og november

Undgå helst: Maj til oktober

Aktiviteter og oplevelser
Bliver du træt af strandlivet, så er der flere muligheder for aktiviteter. spørg på dit hotel/guesthouse eller hos et af områdets mange tourbureauer, de har helt sikkert et hav af ideer til, hvad man kan se og  bør opleve. Her får du vores lille udpluk:

Sea Kayak
Fantastisk sejltur i området. Mangrove, øer og flotte fugle. Flere selskaber at vælge mellem.

Dykning & snorkling
Masser af muligheder for gode dykkeroplevelser, der er mange diveshops, mulighed for liveaboard og erhvervelse af certifikat.

Klatring
Krabiområdet er berømt for rigtig god klatring, tag båden over til Railey West, der er masser af udbydere.

Madlavningskursus
Sjovt og lærerigt, Krabi Thai Cookery School har både hel- og halvdagskurser.

Transport
Krabi har egen international lufthavn, der primært modtager charterfly og indenrigsfly fra Bangkok og Koh Samui. Fra Danmark kan du flyve med et stop fra København via Bangkok eller Doha (Qatar Airways).
Du kan tage en taxi fra lufthavnen, det koster ca. 500 baht til Krabi By. Du kan også bestille transport til hotellet, når du booker værelse.
Har du specielle ønsker mht. transport, så kan et af Ao Nang’s tourbureauer være behjælpelige. Alternativt kan du forhøre dig hos taxichaufførerne, der har store skilte med priser på diverse ture i omegnen. Songtaew’s (biler hvor man sidder på ladet), kører i rutefart mellem Krabi og Hat Noppharat Thara med stop i Ao Nang.

Gode steder at spise
Sala Thai Restaurant – Soi Sunset
En af flere gode fiskerestauranter i Soi Sunset på den vestlige del af Ao Nang Beach
A-One – Ved molen i Ao Nang
Her fås god mad, lige fra morgenmad til en hyggelig middag. Varieret menukort
Wanna’s Restaurant – I den vestlige ende af strandvejen
Morgenmad, burger, pizza, her er alt hvad du måtte ønske.

Krabi Night Market – Thanom Sukhon, Krabi By
Adskillige enkle spisesteder på natmarkedet. God autentisk mad
The Terrace – Klong Muang, overfor Sheraton Hotel
God mad på den lille hyggelige restaurant i ferieområdet Klong Muang ca. 15 km. vest for Ao Nang.

Oplev Phi Phi Islands

Har du masser af tid, så gør dig selv en tjeneste og bestil et par dage på Phi Phi-øerne som  ligger et par timers sejlads i speedbåd fra Krabi. Du kan også snildt tage en endagstur ud til øerne, men ta 1 overnatning eller 3, så du ikke behøver stresse rundt.

Koh Phi Phi er nogle af Thailands smukkeste og skønneste øer i verden, og nok en af de mest kendte og populære, da filmen The Beach med Leonardo Dicaprio i hovedrollen, blev indspillet på netop disse øer, nærmere betegnet på Maya Bay. Her finder du sindssyg flot natur og mest af alt, de skønneste og smukkeste strande du nogensinde har set. Phi phi blev hårdt medtaget af tsunamien tilbage i December måned 2004, men alt er nu genopstået med vilje, sved og tårer.

Maya Bay “the beach”

Hovedbyen på Koh Phi Phi Don, den største af øerne, hedder Tonsai, det er her færgen sejler og ligger til. På Tonsai finder du ingen biler, men tilgengæld en masse små stier, her er findes både hoteller, barer, restauranter og forretninger.
Området i Tonsai og bugten har mange turister, og der er altid fest og farver. Går du og drømmer om eget lille paradis, så ligger der fantastiske strande på øens eastside.